İçerik sayfasına geri dön

İsim: Öğretmenin Dediğini Neden Yapmalı?

Süre: 20 dakika

Egzersizin amacı:

Gücün temel şiddetsiz anlamını aktarmak - gücün diğerlerinin itaatinden geldiğini ve çeşitli biçimlerde güç kaynağı olduğunu aktarmak. Bu egzersiz ‘Okulda Güç Kimde?’ egzersiziyle birlikte kullanılabilir.

Nasıl uygulanır/ kolaylaştırıcının notları:

Gerekecekler: Büyük duvar kağıdı ve kalemler

İnsanlardan çift olarak çalışmalarını isteyin. Bir öğretmenin öğrencilerinden sayfa 3'ü açıp egzersiz 1'i yapmalarını istediğinde öğrencilerinin bunu yapmasındaki nedenlerin bir listesini yapmalarını isteyin. Bunun için 5 dakika verin. Her çiftten bir nedeni söylemelerini isteyerek bir liste hazırlayın. Maddeler arasında boşluk bırakın. Listeyi kullanarak genel güç kaynaklarını çıkarmaya çalışın (tartışmayla) ve bazı güçlerin diğerlerinin itaatinden kaynaklandığına dair temel noktayı belirleyin.

Bu liste şöyle şeyleri içerebilir:

- Cezalandırma korkusu (yaptırım) - Sınavlarda iyi not alma (teşvik tedbiri) - Çünkü Ayşe Hoca harika. (karizma) - Çünkü okulda böyle yapılır. (toplumsal gelenek, adet) - Çünkü öğretmenlerin bunu sormaya hakkı vardır. (meşruluk) - Çünkü herkes yapıyor. (uyumlu olma baskısı) - Çünkü Ayşe Hoca benim ne istediğimi biliyor (bilgi, yetenek)

Büyük ihtimalle parayı veya diğer kaynakları güç kaynağı olarak ortaya çıkarmayacaktır fakat ilginçtir ki başka bir neden "çünkü beni ilgilendiriyor" güç dinamiğini değiştirir ve böylece öğretmen, öğrencilerin amaçlarını yerine getirmelerini sağlayan bir emir kulu olur.

Antrenör'ün notu

Özellikle öğretmenler sınıf çalışmalarının bir birliktelik aktivitesi olduğu yönünde protesto edebilirler fakat birçok kişinin deneyimleri burada yapılan analizi desteklemektedir.

" Bu egzersiz Turning the Tide web sitesinden alınmıştır. http://www.turning-the-tide.org/resources/manual/powerchange#full_list "

Related content