Author
Joanne Sheehan & Eric Bachman

Späť na obsah

Joanne Sheenah a Eric Bachman

Keď 1. augusta 1976 kráčalo 18 ľudí na miesto výstavby jadrovej elektrárne Seabrook v New Hampshire, bola to prvá kolektívna nenásilná priama akcia proti jadrovej elektrárni v USA. Mnohí odporcovia jadrovej energie považovali takú taktiku za príliš radikálnu. Neskôr počas toho mesiaca, keď na tom mieste predviedlo 180 ľudí občiansku neposlušnosť, organizátori, Clamshell Alliance, po prvý krát použili výcvik v nenásilí a štruktúru afinitnej skupiny. V budúcnosti sa tieto prvky stali dobre známymi a praktizovali ich v priebehu hnutia nenásilnej spoločenskej zmeny. 30. apríla 1977 okupovalo toto miesto viac ako 2400 ľudí organizovaných v stovkách afinitných skupín. Počas nasledujúcich dvoch dní bolo zatknutých 1415 ľudí, mnohí boli poslaní do väzenia na dva týždne. Táto akcia inšpirovala hnutie proti jadrovej energii a vytvorilo medzinárodný model pre organizovanie akcií, ktoré pozostávali z výcviku pre nenásilnú priamu akciu a rozhodovanie pomocou konsenzu v nehierarchickej štruktúre afinitnej skupiny.

Inšpirácia pre akciu Seabrook v skutočnosti prišla z Európy. Začiatkom 70tych rokov boli ľudia v Nemecku a Francúzsku znepokojení plánmi na výstavbu jadrovej elektrárne v meste Wyhl v Nemecku. Neďaleko, cez hranicu v Marckolsheime vo Francúzsku, oznámila nemecká spoločnosť plány na výstavbu továrne na olovo pozdĺž rieky Rýn. Ľudia žijúci vo Wyhle a Marcholsheime súhlasili so spoluprácou na cezhraničnej kampani a v auguste 1974 založili spoločnú organizáciu Medzinárodný výbor 21 environmentálnych skupín z Bádenska (Nemecko) a Alsaska (Francúzsko). Spolu sa rozhodli, že nech už začne ktorákoľvek výstavba ako prvá, spoločne budú nenásilne okupovať miesto výstavby, aby továrne zastavili.

Po tom, ako robotníci začali výstavbu plotu pre Marckolsheimskú továreň na olovo, sa 20. septembra 1974 miestne ženy vliezli do diery plotových kolov a výstavbu zastavili. Environmentálni aktivisti vztýčili stan, najprv mimo línie plotu, no neskôr sa presunuli do vnútra a okupovali miesto. Podpora pre kampaň prišla z mnohých miest. Nemecký anarchopacifistický magazín Graswurzelrevolution pomohol rozšíriť myšlienku občianskych nenásilných akcií. Miestna skupina z Freiburgu v Nemecku, blízko tovární, predstavila aktívne nenásilie ľuďom, ktorí sa organizovali v mestách Wyhl a Marckolsheim. V roku 1974 zahrňoval trojdňový workshop v Marckolsheime výcvik v nenásilí; 300 ľudí cvičilo hranie úloh a plánovali, čo urobiť, ak príde polícia.

Ľudia z oboch strán Rýnu – farmári, ženy v domácnosti, rybári, učitelia, ekológovia, študenti a ostatní – vybudovali na mieste kruhový, drevený 'Dom priateľstva'. Okupácia v Marckolsheime pokračovala cez zimu, do 25. februára 1975, keď francúzska vláda stiahla povolenie na výstavbu pre práce s olovom.

Medzi tým sa začala výstavba jadrového reaktora v meste Wyhl v Nemecku. Prvá okupácia toho miesta začala 18. februára 1975, ale polícia ju o niekoľko dní ukončila. Po nadnárodnom zhromaždení 30 000 ľudí z 23. februára sa začala druhá okupácia výstavby vo Wyhle. Posmelení úspechom v Marckolsheime, environmentálni aktivisti, vrátane celých rodín z oblasti, pokračovali v tejto okupácii osem mesiacov. Viac ako 20 rokov zákonného boja nakoniec ukončilo plány na výstavbu jadrovej elektrárne Wyhl.

V lete 1975 dvaja americkí aktivisti, Randy Kehler a Betsy Corner navštívili Wyhl potom, ako sa zúčastnili stretnutia War Resisters' International v Holandsku, ktoré sa koná raz za tri roky. Priniesli film 'Lovejoy's Nuclear War', príbeh o prvom individuálnom skutku nenásilnej občianskej neposlušnosti proti jadrovej elektrárni v Spojených štátoch. Do Spojených štátov a ľuďom organizujúcim zastavenie jadrovej elektrárne Seabrook priniesli inšpiratívny príbeh okupácií nemeckej komunity. Nasledovala výmena ďalších informácií. Počas okupácie Seabrooku v roku 1976 ľudia z WRI v Nemecku po telefóne denne komunikovali s Clamshell Alliance. Nemeckí nenásilní aktivisti používali konsenzus, ale štruktúra afinitnej skupiny bola pre nich nová a považovali ju za vynikajúcu metódu na organizovanie akcií.

V roku 1977 nemeckí aktivisti a tréneri Eric Bachman a Günter Saathoff podnikli rečnícky výlet po Spojených štátoch, pričom navštívili protijadrové skupiny na severovýchode Spojených štátov, rovnako ako skupiny v Kalifornii, kde boli protesty proti jadrovej elektrárni v kaňone Diablo. Aktivisti z oboch strán atlantického oceánu pokračovali v tomto procese cezhraničného zúrodňovania.

Továreň Marckolsheim a elektráreň Wyhl nikdy nepostavili. Hoci bol jeden z navrhnutých jadrových reaktorov v Seabrook postavený, odvtedy v Spojených štátoch nezačali nijaké nové jadrové elektrárne. Wyhl v Nemecku a Seabrook v Spojených štátoch boli dôležitými míľnikmi pre protijadrové hnutie a povzbudili mnoho ďalších takýchto kampaní.

Clamshell Alliance v Seabrooku, ktorá bola sama inšpirovaná akciami v Európe, sa následne stala zdrojom inšpirácie ostatným v USA a v Európe. V Spojených štátov akcia Seabrook inšpirovala úspešnú kampaň na zastavenie jadrovej elektrárne Shoreham na Long Islande v New Yorku, ktorú potom dokončili na 80 percent. Tá sa začala, keď sa afinitná skupina členov Ligy War Resisters vrátila z okupácie Seabrooku a začala organizovať vo svojej komunite. Britskí aktivisti, ktorí sa v roku 1977 zúčastnili okupácie Seabrooku, spolu s aktivistami, ktorí o tom čítali v Peace News, sa rozhodli podporiť túto formu organizácie v Británii, čo viedlo k tomu, že Torness Alliance odporovala poslednému jadrovému miestu na „zelenej lúke“ v Británii. V Nemecku sa vďaka rastúcim protestom podarilo zabrániť alebo zatvoriť niekoľko jadrových elektrární a tovární na znovuspracovanie jadrového paliva. Začiatkom 80tych rokov sa v Británii a Nemecku organizovali veľké nenásilné akcie na odpor proti inštalácii amerických riadených striel, pričom bol použitý model afinitnej skupiny. A príbeh pokračoval, s afinitnými skupinami použitými v mnohých nenásilných akciách vo svete (vrátane protestných sedení v roku 1999 v Seattli na zastavenie mítingov Svetovej obchodnej organizácie).

Related content