İçerik sayfasına geri dön

Kampanyalarımızda neden medyayı kullanmalıyız? Belki de elkitabının bu bölümüne böyle bir giriş ile başlamak garip karşılanabilir ama grupların kendilerine ana akım medya veya alternatif medya ile ilişkiye geçmeden önce bu soruyu sormaları önemlidir. Modern hayatta medya her tarafa yayılır, özellikle imaj ve seslerin – TV, radyo, web, billboardlar ile – gittiğimiz heryerde bizi bombardımana uğrattıkları batı dünyasında böyledir. Medyayı kampanya çalışmamız için kullanmak istemek, iki tarafı keskin bir bıçak kullanmaya benzer : medya hem destekleyebilir hem de iyi kampanyaları yokedebilir. Bu yüzden temkin ile yaklaşmak gerekir ve ayrıca bu ilişkiden ne istediğinize dair iyi bir anlayışla kullanmak gerekir. Bu bölüm size, medyadan nasıl ve neden faydalanabileceğinizi anlamada yardımcı olabilir ve ayrıca mesajınızın mümkün olduğunca çok kişiye ulaşmasını başarmak için bazı stratejiler önerecektir.

Grup Hedefleri

Medyayı kullanarak neye ulaşmak istediğinizi düşünün. Grubunuzda bunu tartışın ve hedeflerinizi netleştirin ki bunlar:

  • Eylem veya başka bir etkinlik için yeni üyeler / katılımcılar kazanmak
  • Geniş çaplı muhalefet göstererek belli bir konu üzerine kritik baskı uygulamak
  • Bir konuyu veya eleştirdiğiniz çalışma şeklini daha görünür kılmak
  • Karşıtlarınıza mesaj vermek

Mesaj

Grup olarak “anahtar mesaj”larınız üzerinde çalışın. Genellikle ve tercihen bir eylem veya kampanya için üçen fazla olmayacaktır. Bunlar dikkatlice ve mümkün olduğunca az ve öz tanımlayın. Bir yere yazın ve gruptaki herkesin bnların ne olduğunu bildiklerinden emin olun. Ve herkesin onayını alın veya en azından bunlarla yaşayabileceğinden emin olun. Unutmayın: Bunlar sizin toplumsalaz mesajlarınızdır, bu yüzden açık ve net olun, herkesin (hem grubunuzdaki hem dışarıdaki insanların) anlayabileceği basit ve sade bir dil kullanın.

Hedef grubunuzun (grupların) bu anahtar mesajları nasıl algılayabileceğini düşünün. Mesajlar, odağı değişmeden daha cazip olmaları için değiştirilebilirler mi?

Mesajlarınızı tanımlama ve hemfikir olma kullanışlıdır çünkü bu sayede grubunuzdan daha fazla kişinin medyayla iletişim kurmasını cesaretlendirir. İletişiminizi daha da sağlamlaştırarak pozisyonunuzu güçlendirir ve odaklanmanızı sağlar. Medyayla olan tüm iletişiminizin bu anahtar mesajlardan birini veya daha fazlasını içerdiğinden emin olun. Anahtar mesajlarınızı deneyimlemek ve medyayla etkili biçimde iletişmek konusunda gazetici rol oyunu yapmak işe yarayabilir. ( Rol Oyunu egzersizine bakınız)

İletişim çeşitleri

Medya ile ilişkilenmede bir çok farklı yol vardır. Bu farklı yollardan yaygın olanları aşağıda verilmiştir ki bu yollar bir gazeteci gibi düşünmenin önemini vurgulamaktadır. Kendinize sorun: Ne, haber değerindedir? Diğerlerinin okumalarına neden olacak ilgi çekici şey nedir? Haber nedir? Aynı zamanda kendinizi anahtar mesajınıza odaklayın.

Medyanın farklı ülkelerde farklı biçimlerde çalıştığını unutmayın. Kendi ülkenizde nasıl çalıştığını bulun ve gerekli değişiklikleri yapın. Ülkenizdeki bir gazeteciye veya medya deneyimi olan bir aktiviste danışarak neleri dikkate almanız gerektiği konusunda ipuçları toplayın.

Basın Açıklamaları: İyi bir basın açıklaması dikkat çekecektir. Büyük haberlerin hikayelerini alarak kendi kampanya etkinliğiniz ile ilişkilendirmeye veya kullanmaya çalışın. Örneğin bir hükümet yetkilisi ya da populer bir star sizin alanınız ile ilgili bir görüş bildiriyorsa aynı gün içerisinde kısa bir basın açıklamasıyla grubunuzun cevabını yayınlayın. Aynı zamanda bu fırsatı hazırladığınız veya planladığınız bir etkinliğin veya eylemin, kampanya standının (örneğin yürüttüğünüz bir imza kampanyası standının) duyurulması için kullanın. Net ve öz yazın, açıklamaya yakalıyıcı, anlaşılır ve akıllı bir başlık verin ve bunu gazetecilere nasıl ulaştıracağınızı bilin. (bir email/fax/telefon veri tabanı kurun) Herzaman tarih, sözcünün veya grubunuzdaki medya iletişim kişisinin kontakt bilgilerini yazın. Basın açıklamalarınızda, yerel ve konu ile ilgili basını hedef alın. Örneğin, “Oxfordlu bir kadın, nükleer silahlar protestosunda tutuklandı” için Oxford yerel gazetesini veya “İsveçli papaz, nükleer silahlar protestosunda tutuklandı” için İsveçli Kilise/Hristiyan gazetelerini hedef alın. Grubunuzun medya kişisi hedeflenen basın açıklaması için eylem grubundaki herkesten bilgi toplamalıdır : Örneğin isim (doğru yazılmalıdır), yaş, iş, köken, eylem ile ilgili bir cümle. Eğer basın açıklamasına eylem ile ilgili her kişiden alınmış bir cümle, nedenleri ve arkaplanı dahil ediliyorsa, işin gazetecilik kısmının çoğunu yapmışsınız demektir ve medya bunu kolaylıkla basabilir.

Medya sözcüsü / Medya kişisi: Medya için herzaman tanımlanmış bir kişinin olduğundan emin olun. Bu kişiye bir email adresi ile bir telefon sağlayın. Bu kişinin herzaman iyi bilgilendirildiğinden ve gerektiğinde yeni bir bilgiye hızlı cevap verebilmeniz için medyadaki alanınızla ilgili gelişmeleri izleyebilmesini sağlayın. Eğer bir tutuklanma riski varsa, medya kişisi diğerleri tutuklandığında bilginin medyaya aktarılmasını sağlamak amacıyla tutuklanamaz bir pozisyonda olmalıdır. Bu yüzden birden fazla medya kişisinin bulunması idealdir.

Gazetecilerle buluşma: Bireysel gazetecilerle iyi ilişkiler kurmak mümkündür. Unutmayın ki eğer konunuzla ilgileniyorlarsa onlara diğer gazetecilere vermediğiniz anahtar bilgileri vererek iyilik yapmanız, doğru ve kaliteli bilgi sağlamanız sonuç almanızı sağlayacaktır. Hepsinden öte, bir çok gazeteci haber atlatmayı sever. Yine de dikkatli olmakta fayda vardır: bazı gazeteciler sizi kötü temsil edebilir ya da sözünüzü çarpıtabilir. Bu genellikle tabloid basın veya sağ-kanat basında olur ama onlara mahsus bir durum da değildir.

Ajanslar: Basın açıklamınızın ulusal ve Uluslar arası basın ajanslarına ulaştığından emin olun. Bazen hikayeler, direk kontakt kurduğunuz medya tarafından alınmayabilir ama konu daha sonra gündem olduğunda işlenebilir. Basın açıklamanızı gönderdikten sonra ajansları ve medyayı arayın, ellerine ulaşıp ulaşmadığını, ilgili birşeyler yayınlayıp yayınlamayacaklarını sorun. Kim olduğunuzu bildiklerinden ve ileride daha fala bilgiye ihtiyaçları olursa size nasıl ulaşabileceklerini bildiklerinden emin olun.

Okuyucu mektupları sayfası: Mesajınızı halka taşımanın iyi bir yolu ise grubunuzdan bir ya da iki kişinin her gün büyük gazeteleri alarak, alanınızla ilgili gazete içeriği hakkında onlara mektup yazmanızdır. Bu yolla bir çok mektup yayınlatabilirsiniz. Özellikle de yerel/bölgesel medyada. Bu tür bir görünürlük, kampanyanızın daha büyük, güçlü ve olduğundan daha meşgül görünmesini sağlar. Mektupları her zaman aynı kişiler yazmasın – bir süre sonra editörler farkedecektir!

Websitesi: Web siteniz mesajınızı taşımanızda önemli bir araçtır; gazeteciler geriplan için sitenizi ziyaret edeceklerdir. Sitenizin her zaman güncel olmasını sağlayın. Sitenizde bir 'medya merkezi' bölümü açmayı düşünün. Bu bölümde, (sahip olduğunuz ve başkalarının kullanmasında sakınca olmayan) yüksek kaliteli fotoğraflar ile arkaplan bilgisi bulunsun. Tabii ki medya kontakt kişinizin iletişim bilgileri (telefon, e-mail) de burada bulunmalıdır. Bir blog (gruptaki bireylerin ya da grubun yazdığı bir web) bir eylem hakkında bilgiyi yaygınlaştırmak için yeni bir araçtır. Medyanın yayınlamasını istemediğiniz bilgileri bloğa yazmayın, tabii ki bloğunuz medya ve halk için açılmışsa.

Alternatif Medyaya Yazma / İlişkilenme: Alternatif medya bir çok biçiminde destek kazanmanız için yardımcınız olabilir. Ama bu medya geniş kitlelere ulaşmaz ya da genellikle okunmaz. Ve yazma işinin büyük kısmını sizin yapmanız gerekir! Küresel indymedya ağındaki siteler, mesajınızı ilgili izleyicilere ulaştırmanıza yardımcı olabilir ama bu ' kritik baskı uygulama ' veya 'populer olmayan bir konuyu/çalışma biçimini görünür kılma'nızda işe yaramaz. Yine de yeni aktivistler kazanmanızda ve bazı durumlarda karşıtınıza (polis ve bazı şirketler alternatif medyanın bazı organlarını gözetlemektedir) mesaj ulaştırmanızı sağlayabilir. Ayrıca alternatif medya, birlikte çalışarak ve neyin işleyip neyin kollektif deneyime dayandığına dair fikir üretmek için birbirine hiç benzemeyen kampanyaların imkanlarını tanımlamalarında onlara bir alan sağlayabilir.

Bir Medya Kampanyası Planlama

Mesajınızı ulaştırmada bazı pratik yöntemler için fikir edindik ama çabanızdan tam anlamıyla faydalanmanız için bir 'medya kampanyası' planlamaya zaman ayırın. Bu, grubun geri kalanının rızası ile hem etkili hem de stratejik olarak nasıl iletişeceğinizi bulmak demektir.

Medya kampanyaları, kısa vadeli projelerde veya kampanyanızı küçük parçalara ayırarak uyguladığınızda en etkili sonucu verecektir. Bu süreçten en iyisini elde edebilmek için medya kampanyanızı tam bir kampanya stratejisi şeklinde kurmalı ve anahtar mesajlarınızı net bir biçimde oluşturmalısınız (bakınız : Mesaj).

Örneğin, bir grup hayal edin ve bu grup belli bir silah şirketini afişe etmek ve sarsmak istemekte olsun. Diyelim ki bu grup gelecek altı ay içinde şirketin malzeme sağlayıcılarının bu şirketle çalışmayı bırakmalarını planlıyor olsun. Grup, malzeme sağlıyıcılarına yazarak, işçilere lobi yaparak, depolarını blokajlayarak vb. Çalışmalar yapmayı düşünüyor olsun. İyi bir medya kampanyası, grubun aktivitelerini pozitif, şirketinkileri negatif olarak satabilmelidir. İlk olarak grubunuzun stratejisinin eleştrisini dikkate alın. Örneğin, 'ticaret yasaldır', 'sıradan işçileri rahatsız ediyorsunuz' veya 'taktikleriniz tehdit içeriyor'. Tek bir basın açıklaması bile göndermeden önce bu tür eleştrilere karşı cevabınız hazırlayın. Bunu yapmanın bir yolu grubun medya kişileriyle basit bir soru-cevap kağıdı hazırlamaktır. Bu tür bir bildiri kağıdının en üstünde anahtar mesajlarınız yazmalıdır.

Eğer kampanyanın bu altı aylık dönem sırasında anahtar etkinlikleri varsa, bunları belirleyin ve ne zaman hangi bilgilerin medyaya verileceğinin dökümünü yapın. Ayrıca etkinliklerden bir kaç hafta önce ön bilgi gönderin ve bir kaç gün önce de (yerel medyanın son baskıya giriş tarihini dikkate alarak hesaplayın, örneğin İngiltere'de bir çok haftalık gazete Perşembeleri basıma girer, bu yüzden Salı veya en geç Çarşamba sabahı bilginizi göndermeniz gerekir) daha detaylı bir bilgi ile etkinliğin gerçekleşeceğine dair onay mesajınızı gönderin. Ayrıca etkinlik sırasında neler olduğuyla ilgili bilgiyi de aynıgün gönderin. Bu yayınları kampanyanın alti aylık periyodu boyunca ne zaman yapacağınızı belirleyin ve uygulayın. Bunlarla birlikte hükümet veya endüstri etkinlikleri, rapor yayınlanması, Uluslar arası buluşmalar varsa bu tarihleri bulun ve bunlara nasıl cevap verebileceğinizi tasarlayın. Yani hazırlıklı olun! Kampanyanızı satacak iyi kaliteli yeterli sayıda fotoğrafınız olmasını sağlayın. Etkinliklerde ve eylemlerde iyi fotoğraflar çekin ve gazeteciler istediğinde bu fotoğraflara ulaşabilmelerini sağlayın ya da web sitenizde bu fotoğrafları indirilebilir yapın.

Geniş okuyucu kitlesi olan hangi medyanın kampanyaya ve taktiklerine ilgili olabileceğini bulun. Bu medyayla ilişkinizi derinleştirmeye enerji harcayın. Bölgesel medya (basın, radyo, TV) genelde içerikle ilgili olur ve büyük ihtimalle de sizi yayınlarlar. Bu yüzden yerel/bölgesel medyayı her türlü iletişiminize dahil edin.

Genel İpuçlarının Özeti

Gazetecilerle iyi ilişki kurmaya çalışın, birbirinize yardımcı olabilirsiniz. Ama unutmayın: gazetecilere her zaman güven olmaz. Her zaman ajanslara ulaşın, dünyanın neresinden neyin yayınlanacağı belli olmaz. Her zaman bir grup üyesinin medya taleplerine cevap verebilecek bir konumda olmasını sağlayın. Basın açıklamalarını kısa ve net tutun. Sert sorulara hazırlıklı olun. Mesajınızda kalın. Yerellere ulaşın. Diğer kampanyacılara sorun, bilgiyi paylaşın, el kitaplarını okuyun ve ücretsiz ya da düşük ücretli antrenman kurslarına katılın.

Related content