İçerik sayfasına geri dön

İsim: Karar Alma

Süre: Minimum 30 dakika

Egzersizin amacı:

Hızlı karar egzersizi, insanları kriz durumlarına ve stres altındayken hızlı düşünebilme kafa yapısına, anahtar konulara odaklanarak ikincil önemdeki konuları yoksayıp eylem kararına ulaşmalarına hazırlar.

Nasıl uygulanır/ kolaylaştırıcının notları:

8 kişiden fazla olmayan bir gruba bir senaryo verin, örneğin: Bir kadın eylemin yürüyüş hattında bayıldı. Siz de eylemin barış koruyucususunuz. "Ne yaparsınız?" 4-5 kişinin katıldığı bir tartışma için 15 saniye verin. Sonrasında bütün katılımcılarla tartışın. Bir karara nasıl vardınız? Sürece ne yardımcı oldu? Ne en zorlayıcı oldu?

Bir sonraki adım ise egzersize bir sözcü konseyi ile devam etmektir. Bir kaç tane küçük grubunuz var bunlara "ilgi grubu" denmektedir. Onlara yeni bir senaryo verin ve her grup kendine bir sözcü seçsin. Her "ilgi grubu" bir karar vardığında bütün sözcüler biraraya gelerek kendi aralarında bir karara varmaya çalışırlar. Bir konsensusa ulaştıklarında gruplarına geri dönerek "ilgi grupları"yla kararın üzerinden geçerler. Grup, değişiklikler için öneriler getirebilir ve bütün sözcüler nihai bir karara varmak için tekrar buluşurlar. Sonuçtaki karar umutluca, bütün "ilgi grupları"ndaki herkesin birlikte yaşayabileceği bir karar olmalıdır.

Antrenörün Notları:

Büyük kısıtlama: bir sürü hızlı karar egzersizi yapmak, özellikle bir eylemi gerçekleştirmeden hemen önce, kafalarda acil durum kurgusu yaratabilir ve gerilimin artması insanların paniklemesine yol açabilir. Hızlı karar alma egzersizleri, muhtemel tehlike algısını önlemek amacıyla diğer antrenman deneyimleriyle beraber ele alınmalıdır.

Related content